тел.: 032 570 670, тел.: 0879 567 991
гр. Пловдив, ул. Опълченска № 19

 

  
Индия: Златният триъгълник
« »

8 дни / 5 Нощувки

Дати на отпътуване:Цена от: 
2271 BGN 
Индия – една нация с безкрайно разнообразие във всичко. Земя на богато и древно културно наследство. Мистиката на Индия, нейната история, която е на повече от 5000 години, философията, историческите паметници, културните традиции и природа, всички те създават уникална многоцветна мозайка. Това пътуване ще ви преведе през известният маршрут, наречен „Златният триъгълник“, който включва столицата Делхи, Джайпур – кралският град на Раджастан, и Агра – градът на паметника на любовта Тадж Махал. Ще се срещнете с много от лицата на Индия, нейните разнообразни природни пейзажи и великолепни шедьоври, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се насладите на комбинация от екзотика, култура и религия.
Многоцветната Индия, разказваща хиляди приказки за богове, махараджи и митични животни - запознайте се с нея и ще я обикнете!


Петък 1 ден София/ Варна →
Полет от България през транзитно летище.
Събота 2 ден. → Делхи
Кацане в Делхи. Посрещане на летището и трансфер до хотела. Нощувка.
Неделя 3 ден. Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Сутрешна обзорна обиколка на Стария Делхи, по време на която ще видите Джама Масджид – една от най-големите джамии в Индия, построена от мoгулския император Шах Джахан между 1650 и 1656 година. Разходка с рикши по старите улици на Делхи покрай пазара Чандини Чок, Ред Форт (ЮНЕСКО) - резиденция на могулските императори до идването на британците. Следва посещение на Бангла Сахиб – сикхистки храм от XVII век, Портата на Индия, Президентския дворец и други правителствени сгради. Посещение на Гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящ повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. Продължаваме към Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-красивото и високо тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Посещение на храмовия комплекс Акшардам, открит на 6 ноември 2005 г. в чест на индийските и хиндуистки култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастански розов пясъчник и италиански мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5,000-годишната история и култура на Индия. Вечеря. Нощувка.

Понеделник 4 ден. Делхи – Джайпур (закуска, вечеря)
Закуска. Освобождаване на стаите. Отпътуване за Джайпур - столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Посещение на древния поклоннически хиндуистки център Галта със свещени басейни и храмове, построени сред хълмовете Аравали, които обграждат Джайпур. В най-висока част на хълма е Храмът на слънцето от 18 век, посветен на бога на слънцето – Сурия. Централният храм е Галтаджи от 16 век, построен от розов камък, около него има много павилиони с кръгли куполи и е разположен около естествен извор и водопад, които образуват най-високото храмово водохранилище, където хиляди поклонници идват за ритуално къпане. Вечерта посещение на традиционна Аарти церемония - която е фундаментална част от хиндуистката култура. Храмът Бирла е една от най-големите архитектурни забележителности на Джайпур, построен изцяло от бял мрамор и впечетляващ интериор със статуи на Вишну, Лакшми и други хиндуистки божества и митологични образи. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Вторник 5 ден Джайпур (закуска, вечеря)
Закуска. Тръгваме за крепостта Амбър (ЮНЕСКО) - старата столица на империята на Раджпут (16 век) преди Джайпур да стане столица. Изкачване до крепостта дворец на гърба на слон и разглеждане на най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил, от които най-впечатляващи са Шиш Махал, огледалният дворец, и Джай Мандир, залата на победата. Спускането от крепостта е с джип. На връщане в Джайпур спиране за снимки на двореца Джал Махал, разположен в центъра на езерото Ман Сагар. Спираме за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Връщане в хотела и освобождаване на стаите. Свободно време за обяд. Следва разглеждане на градският дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.). Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. След края на обиколката свободно време за пазаруване на известния в Джайпур – Бапу пазар. Вечеря и нощувка.

Сряда 6 ден Джайпур – Агра – Абханери – Фатепур Сикри
Закуска. Отпътуване за Агра – дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във формирането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гробници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал.
Посещение на Абханери – малко селце в провинция Раджастан. То е известно с един от най-големите стъпаловидни кладенци в света – Чанд Баори, построен при управлението на цар Чанда през 9-ти век. Стъпаловидните кладенци, наричани още “баори“, са уникални за Индия. В стените им са изградени стъпала, които стигат до дъното на кладенеца, където е водата. Чанд Баори се състои от 3500 стъпала, които водят до дъното му. Кладенецът има изключителна симетрия и точна геометрия, а стъпалата оформят нещо като лабиринт. По пътя разглеждаме Фатепур Сикри (ЮНЕСКО) – „градът на победата“, построен през 1571-1585 г. от най-великия могулски владетел - Акбар, в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини градът е бил изоставен, но е с прекрасно съхранени дворци и зали. Посещение на Тадж Махал (ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20,000 души. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Четвъртък 7 ден Агра – Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ни предстои разглеждане на Гробницата на Акбар в Сикандра – масивна сграда на 5 етажа, заобиколена от красиви градини. Тя е построена в хиндуистки, ислямски, християнски и персийски стил, което символизира религиозната толерантност на Джалал Мохаммад Акбар. Отпътуване за Делхи. Разглеждане на храма Вриндаван, който се смята за свещено място, свързано с раждането и детството на Бог Кришна. Трансфер до летището.

Петък 8 ден. Делхи → Истанбул/Доха → Варна / София
Полет за България през транзитно летище.


Дата Двойна стая Единична стая Възрастен на допълнително легло

Индивидуално пътуване всеки петък до 30.04.2020
дати: 06 март, 13 март, 20 март, 27 март, 03 април, 10 април, 17 април, 24 април

в двойна стая в единична стая
1161 € / 2271 лв. 1361 € / 2662 лв.

Хотели по програмата или подобни:
Делхи Ashok Country Resort 4*
Джайпур Park Regis 4*
Агра Clark Siraz 4*