тел.: 032 570 670, тел.: 0879 567 991
гр. Пловдив, ул. Опълченска № 19

 

  
Нова година 2021 в Баку
« »

7 дни / 5 Нощувки

Дати на отпътуване:
29.12.2021г.,Цена от: 
2866 BGN 
Азербайджан е известен като „земята на вечния огън”, заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това обяснява и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемс-твото ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят. В наши дни Баку е още по-близо и по-достъпен за любознателните пътешественици, интересуващи се от история, традиции и неповторими преживявания. Така че нека стегнем багажа си и да се качим на самолета, за да посрещнем новата 2021 година в Земята на вечния огън по един неповторим начин!

29.12.2020-вт. 1 ден София → Баку
В 21:25 полет от София, кацане в Истанбул в 23:50.

30.12.2020-ср. 2 ден Истанбул → Баку (закуска)
В 02:10 полет за Баку. Кацане в 06:05. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела.
Закуска. След това започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения. Девичата кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи насила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим кервансараите Мултани и Букхара от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. “Ширван шах“ е титла в средновековния ислямски свят, а самият комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Продължаваме към ул. Низами, стара търговска зона с много магазини и Площада на фонтаните, на който ще можете да се потопите в приказната новогодишна атмосфера на благотворителния панаир „Студени ръце, топли сърца“. Връщане в хотела. Нощувка.

31.12.2020-чт. 3 ден Баку (закуска, новогодишна гала вечеря)
Закуска. Отправяме се към парка „Хайленд“ (Upland) и Алеята на мъчениците. В близост до алеята се намират Огнените кули – новата визитка на града. Известният комплекс се състои от 3 сгради. Според проучване на skyscrapercity.com, осветяването на кулите е признато за най-доброто в света. Фасадите на трите сгради са изцяло покрити с LED екрани, които отразяват различни визуални ефекти, видими почти от всяка част на града. От авеню Нефтчилар, което започва от площад Азнефт, ще наблюдаваме красивите светлини на сградите в Баку. А по време на разходката по булевард Баку, ще можете да видите Малката Венеция и Окото на Баку. След това се отправяме към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гайдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Ще я разгледаме от всички страни, тъй като тя е напълно различна, откъдето и да я погледнем и е разположена сред голяма градина на върха на хълм. НОВОГОДИШНА ГАЛА ВЕЧЕРЯ в Circle restaurant & Music Hall. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Нощувка.

01.01.2021-пт. 4 ден Баку (закуска)
Закуска. Свободно време. Нощувка.

02.01.2021-сб. 5 ден Абшерон и Гобустан (закуска)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен истори-ческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдър-жа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два – три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до половин – един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
Посещението на Храма на Вечния огън – Атешгах. Намира се на 30 км от центъра на Баку в село Сурахани. Храмът е построен през 17-18 век и се свързана със сикхите. Огнените ритуали тук датират от поне 10 век. , а името идва от персийската дума за „дом на огъня“. Продължаваме към Огнената планина Янардаг, която се намира в близост до село Мамедли. Думата „янар“ означава „горящ“, а „даг“ - „планина“. И планината наистина гори – не метафорично, а буквално. Там от недрата на земята изригва горящ газ, чийто отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Връщане в хотела. Нощувка.

03.01.2021-нд. 6 ден Баку (закуска)
Закуска. Свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане: Майсторски клас по грънчарство, рисуване на национални орнаменти на чинии и дегустация на 4 вида азербайджански вина в Salavan Show Room. Нощувка.

04.01.2021-пн. 7 ден Баку → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището.
В 13:45 полет от Баку. Пристигане в Истанбул в 16:15.
В 20:10 Полет от Истанбул. Пристигане в София в 20:30.


дати: 29.12.2020 – 04.01.2021

цена на човек:
в двойна стая в единична стая допълнително легло
2866 лв. 3195 лв. 2806 лв.

хотел / или подобен:
30.12 – 04.01 Баку Qafqaz Baku City 4*

Цените включват:
Самолетни билети София – Истанбул - Баку – Истанбул - София с редовни полети на Турски авиолинии, включени летищни такси, и багаж до 23 кг ;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
5 нощувки в хотел 4* в Баку;
5 закуски;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, кервансараите Мултани и Букхара, комплекс Ширваншах, парка „Хайленд“, крайморския парк, културния център Гайдар Алиев;
целодневна екскурзия до Абшерон с посещение на Янардаг и зорооастрийския храм Атешгах;
Новогодишна гала вечеря с музика на живо в ресторант Circle restaurant & Music Hall.;
Местни екскурзоводи;
Водач-преводач от фирмата;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 щ.д. (за лица 70–85 г. с покритие 5,000 щ.д.)

Допълнително се заплаща:
Виза за Азербайджан – 60 лв.;
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 70 лв.
Цената не включва допълнителни услуги по желание:
Посещения, екскурзии и спектакли, които се заплащат с доплащането: Майсторски клас по грънчарство и дегустация на четири вида вина – 140 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ – от 2.7% до 1.5% от общата цена по договора.
Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.